Kalendář akcí Příbram

Příbram - oficiální facebookové stránky města
< zpět na výpis akcí

Masopust v Hornickém muzeu Příbram

Datum akce: 29. 2. 2020

V Hornickém muzeu Příbram se v sobotu 29. 2. 2020 od 10 hodin uskuteční tradiční masopustní průvod a lidová veselice v prostředí historických báňských objektů. Na přípravě této širokou veřejností oblíbené akce muzeum již 18. rokem spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají 94 let.

Havířský masopust v prostředí historických báňských objektů se na rozdíl od mnoha jiných obdobných akcí vyznačuje řadou specifik spjatých právě s industriálním prostředím královského horního města. Průvod masek, mezi nimiž nemohou chybět havíři či důlní skřítci permoníci, vyrazí za doprovodu kapely z nedaleké hornické vsi Bohutín a dojde až k bráně Ševčinského dolu na Březových Horách. Vede ho tajuplný duch okolních brdských lesů Fabián, kterého doprovází Kecal, jakož i pestrá družina dalších fantaskních bytostí. U brány dolu je přivítá ředitel muzea Josef Velfl, který si s nimi připije a udělí jim souhlas ke vstupu na nádvoří dolu, kde se poté odehraje několik humorných scének čerpajících z bohatých hornických tradic. Součástí programu jsou také hornické písničky.

Ve 14 hodin se maškary přesunou do Skanzenu Vysoký Chlumec, pobočky Hornického muzea Příbram. Návštěvníci zde budou moci zažít neopakovatelnou atmosféru masopustního průvodu uprostřed povltavské vesnice.

https://www.muzeum-pribram.cz/cz/akce/detail/masopust-v-hornickem-muzeu-pribram/820/

Další akce v tento den: